Једноставна Зенер питање

R

reik

Guest
Здраво свима, тренутно имам ради на соларни пуњач кола која је кола приказана испод. Али не разумем некако је, Зенер је понашате као одсечена напона који одсећи пуњач напона када се батерија 6.8в која је већ пуна. Концепт је када излазног напона је пун која је 6.8в онда напон може проћи кроз зенер напон и узрок транзистор отворен и изазвати улазни напон на терену. Али .. овде питање .. улазни напон пуњења је увек већа од 6.8в да би напунили батерију шта? неце пуњења напона пролази кроз зенер напон и да погрешан осећај о батерији је већ препун превише? [ИМГ] хттп://елецтросцхематицс.цом/вп-цонтент/уплоадс/2010/01/солар-цхаргер.јпг [/ ИМГ]

Ваш коло ради као стабилизатор са излазног напона (око) 6.8 + 0.7 в. употребе бистабил елемента контролом, како би трајно одсечен.

да ажурирам оригинални линк овдје: [урл = хттп://елецтросцхематицс.цом/4746/солар-цхаргер-цирцуит/цоммент-паге-4/ # цомментс] Соларни пуњач кола [/ урл] Могу ли да знам колико је мој одговор питање ће бити? јер сам веома НТ знате о бистабил контролни елемент =)

Реик, У праву сте, али не у потпуности схвати како се батерија функционише. Ако искључите батерију, коло ради као једноставан напон стабилизатора. Као излаз достигне 6.8В + 0.7В (база-емитер напон Т1) транзистор почиње да води и вуче АДЈ пина од лм317 ближе тлу. Ово заузврат капи излазни напон и зенер зауставља води. У стварности, оно што се дешава је кола налази равнотежу у којој ЗД само спроводи довољно да довољно напона да се води - другим речима, то стабилизује излаз. Када је батерија у прилогу нешто друго дешава. Осим ако у потпуности напуњена, напон батерије ће Мање од ЗД, тако транзистор не води и суштински не ради ништа. Сада напон је постављен само прилагођавање ВР. Лм317 напон порасте на било ком нивоу ВР омогућава да достигне и текуће је дозвољено да тече кроз батерију да пуните. Као батерија достигне потпуно напуни, другим речима близу ЗД + вбе зенер и транзистор опет почети да води и спречи напон расте све даље и прекомерног пуњења. То може помоћи да мислим то на овај начин: батерије вуче напона доле као што црта пуњења, као што попуњава, ЗД и Т1 закочи како би се спречило да препуњавање. Бриан.

ОХ! па у значи излазни напон није тако висока због напона је превуците на доле до батерије? Јесам ли у праву Између? =)

Тачно! Отпорник Р3 је да дозволите да батерија буде на нижем напону од регулатора без привлачи превише струја пуњења, то штити лм317 и батерију. Као батерије повећава, тренутно се црпи се смањује и напон пао преко С3 се смањује, као добро. Разлог Р3 је декларисан на 1В је тако да може растурити довољно топлоте када потпуно празна батерија у прилогу и тренутно је на високом нивоу. Бриан.

ВОВ! Им потпуно разумем! Хвала Брајан. Трајати дуже питање, ако је мој соларни улаз струја је врло низак, само око 150мА. Дакле, ми и даље треба Р3? =)

Можда ћете моћи да га уклоните, али ја бих препоручио да оставите га на месту. Без тога сте још могли да виде проблем ако је батерија била потпуно празна, јер лм317 би видео кратког споја преко је излаз и можда неће исправно радити. Поред тога, он вам даје опцију да повећа величину свог ПВ панела у будућности без потребе да поново стане отпорника. Имам 30 долази из моје! Бриан.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back